Podrška Vlade perspektivnim domaćim preduzećima

Bez autora
Dec 23 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da domaća mala i srednja preduzeća mogu da računaju na podršku Vlade Srbije u vidu povoljnih kredita iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB).Cilj Vlade je da takva kreditna linija bude dostupna srpskim malim i srednjim preduzećima kako bi se podstakli zapošljavanje, proizvodnja i izvoz. Krediti iz kreditne linije EIB ne mogu se naći na klasičnom bankarskom tržištu, a reč je o kreditima sa rokom dospeća od 12 godina i počekom od dve godine.

Podrška Vlade perspektivnim domaćim preduzećimaMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Kragujevcu da domaća mala i srednja preduzeća mogu da računaju na podršku Vlade Srbije u vidu povoljnih kredita iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB).

Dinkić je prilikom posete preduzeću “Goma lajn” istakao da je cilj Vlade da takva kreditna linija bude dostupna srpskim malim i srednjim preduzećima kako bi se podstakli zapošljavanje, proizvodnja i izvoz.

On je objasnio da se krediti iz kreditne linije EIB ne mogu naći na klasičnom bankarskom tržištu, uz podsećanje na to da je reč o kreditima sa rokom dospeća od 12 godina i počekom od dve godine.

Prema njegovim rečima, “Goma lajn” je klasično srednje preduzeće koje brzo raste i koje je u 2012. godini zabeležilo rast izvoza od 50 posto, za šta je dobilo priznanje Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) “Najbolji izvoznik” u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

Pored “Fijata”, ovo preduzeće snabdeva auto-delovima “Reno”, “Dženeral motors” i UAZ, istakao je Dinkić i dodao da će, s obzirom na odlične izvozne rezultate i na perspektivu koju ima, država pomoći ovom preduzeću da uposli novih 50 radnika, sagradi novu alatnicu i modernizuje mašine.

“Goma lajn” će, kako je objasnio, dobiti pomoć kroz bespovratna sredstva preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, ali i iz kreditne linije Evropske investicione banke.

Ministar je naglasio da sva domaća preduzeća mogu da računaju na bespovratnu podršku u iznosu do 10.000 evra po novozaposlenom radniku, pod uslovom da su perspektivna, da dobro rade, izvoze i mogu da zaposle nove radnike.

Dinkić je rekao da će srpski izvoz u narednoj godini zabeležiti rast od najmanje 25 posto, pre svega po osnovu izvoza iz “Fijata” koji očekuje rast eksporta od 1,5 milijardi evra, kao i izvoza NIS-a, koji će biti između 600 i 800 miliona evra.

Samo ove dve kompanije, kako je naglasio, obezbediće rast izvoza veći od dve milijarde evra, a u slučaju dobre poljoprivredne sezone i pokretanja Železare Smederevo, taj izvoz može da bude i veći.

Dinkić je danas na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu održao studentima predavanje na temu “Ekonomska politika Vlade Srbije i Program fiskalne konsolidacije”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik